Trekkfugler og sandkasse!

Publisert av Vegard Gamnes den

Besøkssenter for Øvre Pasvik nasjonalpark har lenge tenkt på å fornye utstillingen sin. De tok derfor kontakt med Gamnes & Bror i januar for å få hjelp til dette. Utstillingen har i dag mange fine og interessante installasjoner – men slike utstillinger trenger gjerne oppdateringer og nye attraksjoner for å være tiltalende og underholdende. Det var også et sterkt ønske om å gjøre deler av utstillingen mer barnevennlig og interaktiv, samt mer teknologisk. Midt i blinken for hva Gamnes & Bror står for og kan tilby! Prosjektet endte med at de ønsket seg to ulike hovedleveranser: En digital sandkasse og et interaktivt fuglekart over trekkfugler.

Digital sandkasse

Etter å ha sett, testet og lekt med #sandtid, som vi lanserte på biblioteket i Kirkenes sentrum, fikk vi en forespørsel om dette var noe vi kunne lage/gjøre på nytt til utstillingen på Svanhovd også. Vi var ikke akkurat tunge å be – et tidkrevende og komplisert prosjekt, men utrolig morsomt og spennende!

Vi tok med oss erfaringene fra det første prosjektet, og foruten design-endringer med tanke på konstruksjon og fargevalg så var den største endringen hvilken type sand som ble brukt. Denne gangen valgte vi å bruke Kinetic Sand i stedet for akvariumsand. Kinetic Sand er ekstremt mer formbar enn akvariumsand – en helt annen konsistens og «feeling«. I tillegg fremhever den fargene og lyset fra prosjektoren adskillig bedre.

Slike AR-sandkasser må oppleves – man klarer ikke å beskrive hvor kult det er med ord eller bilder! Vi håper dette innlegget gjør deg nysgjerrig nok til å ta turen innom utstillingen slik at du får lekt i sandkassen. Anbefales på det sterkeste!

Interaktivt verdenskart

Det neste på tapeten (bokstavelig talt) etter sandkassen var en interaktiv og oversiktlig installasjon over utvalgte trekkfugler i Pasvik. Det er veldig mange trekkfugler innom Pasvik i løpet av året, men det er det ikke så mange som vet om, eller vet hvor de drar. Fugleekspertene er selvfølgelig klar over dette, men ikke nødvendigvis alle vi andre. Så, når sotsnipen ikke er i Pasvik, hvor er den egentlig da?

For å illustrere hvor langt og spredt trekkfuglene i Pasvik drar foreslo vi flere ulike løsningsalternativer som ble diskutert. Vi valgte en smidig metodikk for gjennomføringen med design thinking som utviklingsprinsipp. Vi ble tilslutt enige om et konsept der fuglene sine trekkmønstre blir vist med LED-lys som kan skrus av og på per fugl, integrert i et stort vegghengt verdenskart.

I likhet med de aller fleste prosjektene vi gjennomfører så startet vi tidlig med prototyping og testing. I tidlig fase er det viktig å bruke akkurat nok tid til å teste og vise tankene sine gjennom ulike tegninger og/eller prototyper, og for kunne å bekrefte løsninger/retningsvalg. Det viktige er å kunne involvere kunden aktivt i hva man tenker og dermed la de påvirke hvordan resultatet blir før man lager den ferdige løsningen. På den måten får man noe konkret å diskutere, man snakker samme språk, og man får gode tilbakemeldinger tidlig i prosessen. I tillegg sløser man ikke bort verdifull tid og kan enkelt gjøre endringer så tidlig som mulig.

Etter å ha presentert prototypen for kunden og sammen funnet ut veien videre, var det bare å kjøre på – kjøpe inn nødvendig material og utstyr, og starte håndverksarbeidet!

Nevnte vi at vi liker prototyping og testing, før vi konkluderer og fortsetter arbeidet? En ypperlig måte å få oversikt over alle trekkfuglene og hvor lysene skulle plasseres på kartet var å bruke perler! Det er ikke bare bleier og fruktpuré man lærer om som småbarnsforeldre, men man får også øynene opp for en glemt verden av leker, utstyr og mye moro!

Etter å ha flyttet rundt på perlene utallige ganger, og sørget for at alle lysene til de utvalgte trekkfuglene passet inn på kartet, var det bare å finne fram borremaskin. 191 hull totalt! Hvert hull forsiktig borret for å ikke ødelegge tapeten. For å gjøre kartet mest mulig innbydende ble lysene stukket gjennom konstruksjonen fra baksiden.

Verdenskartet med alle lysene ble vi veldig fornøyde med! Lysene er små og nesten usynlig når de er av, men kraftige og stilige når man skrur de på.

Et slikt verdenskart med mange lyspunkt, hvor alle kontinuerlig er på, er ikke veldig informativt og enkelt å forstå. Så for å kunne skru av og på de ulike lys-kjedene lagde vi et tilhørende kontrollpanel. Dette kontrollpanelet har knapper og informasjon for de 13 mest spennende/vanligste trekkfuglene i Pasvik, og ved å trykke på knappene vil tilhørende lys-kjede gløde på kartet.

Mandag 15. juni 2020 kjørte vi kart og kontrollpanel til Svanhovd for installasjon, og sekunder etter å ha skrudd inn siste skrue kom de første brukerne! «Kan vi trykke her!?», «Hva skjer hvis vi trykker på denne knappen» og «Wow, se, det lyser!» var de første kommentarene vi fikk med oss. Storfornøyde barn – storfornøyde arbeidere!

Pasvik-lyset bestemte vi at skulle lyse hele tiden som et slags «du er her».

Pasvik-lyset viser deg veien hjem!

Vi syns trekkfugl-installasjonen passet bra inn i resten av omgivelsene, og håper de som er innom vil teste og lære mer om noen av de mest spennende/vanligste trekkfuglene i Pasvik.

Besøkssenter for Øvre Pasvik nasjonalpark ligger i naturskjønne og rolige omgivelser midt i Pasvikdalen – og nå har utstillingen åpnet igjen. Vi anbefaler virkelig at du tar turen innom!

Du finner mer informasjon her:
https://www.nibio.no/om-nibio/nibio-svanhovd-konferansesenter
https://www.facebook.com/Svanhovd-et-unikt-m%C3%B8tested-102484659879932/

Kategorier: Nyheter