Potet i sommerjobb

Publisert av Ulrik Sundquist den

«Ingeniører er som poteter – de kan brukes til alt»

– En ingeniør

I april fikk jeg møte Bård og Vegard Gamnes angående en potensiell sommerjobb, og litt etter skrev vi kontrakt. Jeg kom hjem til Kirkenes lørdag den 8. og begynte å jobbe tirsdag den 11.

Innen lunsj første dagen, hadde Bård gitt meg en innføring i sandkasseprosjektet, et lynkurs i prosjektplanlegging og satt meg som hovedansvarlig for sandkassen. Ante med en gang at dette kunne bli en noe mer spennende sommerjobb enn i fjor. Vi skal lage en Augmented Reality-sandkasse, altså en sandkasse der en prosjektor tegner høydekurver og elver og slikt på sanden, ettersom hvordan den er formet, ved hjelp av en sensor som ser hvor sanden er.

Et eksempel på en AR-sandkasse, se
https://www.youtube.com/watch?v=CE1B7tdGCw0 for demonstrasjon

Med det som var igjen av dagen, begynte jeg å få klar PC-en som skal styre koblingen mellom sensoren og prosjektoren. Det første som skulle gjøres var å installere Linux. Fire timer senere, irritert over en feil ved Linux-installasjonen vi ikke klarte å fikse, tok vi kveld. Ante at det kunne bli en noe mer utfordrende sommerjobb også.

Den neste uken gikk mer på skinner. Linux-feilen var fikset på en halvtime neste dag, og et par dager etter stod vi med en fungerende sensor-til-skjerm løsning.

Onsdag samme uken ble jeg med Bård på Bjørnevatn skole for en undersøkelse rundt hva ungdom ser etter i en møteplass, og fikk lært flere viktige ting om ingeniørlivet, som at «teknisk hjelp» ofte betyr «Dere fikser bare alt, dere.».

Snart var det tekniske tilnærmet ferdig, og sandkassen og sanden var det som gjenstod. Et kjapt internettsøk avslørte at den anbefalte sanden kun ble solgt i USA, og at frakt for 200 kilo sand over Atlanteren havner rett under 10 000 kr. På lørdagen gikk derfor noen timer med til å finne ut at en miks av sand, maisstivelse og oppvasksåpe gir den beste sandopplevelsen.

På mandag dro jeg og Bård hjem til han for å snekre sandkasse i garasjen, og jeg fikk for første gang i sommerjobben bruk for matte, da det krevde litt geometri å regne på noen vinkler.

De neste dagene gikk med til å programmere en mikrocomputer til å kommunisere med PC-en, sånn at vi kan bruke eksterne knapper på sandkassen. Fredagen hentet jeg sand, og brukte noen timer på å vaske den, for å bli kvitt de fineste partiklene.

Sketsjy metode for henting av sand, etter innseelse av at stampen ble for tung til å løfte alene når den var full.
Sand klar til vasking og tørking!
En Arduino-mikrocomputer, koblet til to knapper, vanskeligere enn man skulle tro å programmere

I løpet av to uker har jeg altså lært meg Linux, snekret sandkasse, programmert mikrocomputere og vasket sand. Kan trygt si jeg har fått bruk for å være potetstudent.

Kategorier: Nyheter